Ortodonti Çukurambar
Çapraşık diş ve uyumsuz çene ilişkilerini teşhis eden, önlemeye çalışan ve tedavi eden, diş hekimliğinin bir uzmanlık dalıdır. Ortodontik tedaviler metal veya porselen braketler, haraketli apareyler veya şeffaf plaklarla (invisalign) yapılmaktadır. Ortodontik tedaviler 7-8 yaşından itibaren her yaş hastalarda yapılabilmektedir. Günümüzde şeffaf plak (invisalign) tedavilerinin ve porselen braket sistemlerinin yaygınlaşmasıyla erişkin hastalarda ortodontik tedaviler yaygınlaşmıştır.
Ortodontik tedavi seçenekleri
İlk ortodontik muayene yaşı 7’dir. Bu yaşta çene ya da diş bozukluklarını oluşmasını önlemek ya da oluşmaya başlamış problemleri erken dönemde tedavi etmek hedeflenir. Süt ve daimi dişlerin ağızda birlikte bulunduğu bu erken dönemlerde ortodontik tedaviler takip çıkarılan hareketli apareylerle, yüz maskesi ya da çenelik gibi ağız dışı apareylerle, alışkanlık kırıcı apareylerle veya şeffaf plaklarla (invisalign) yapılabilmektedir.
Yaşın ilerlemesi ve daimi dişlenmenin tamamlanmasıyla birlikte diş bozukluklarını düzeltebilmek için ortodontik tedavi seçenekleri takıp çıkarılabilen hareketli uygulamalar yerine sabit uygulamalar olmaktadır. Dişlerin üzerine yapıştırılan braketler sayesinde bu dönemde ortodontik tedaviler yapılabilmektedir. Bu dönemde metal veya seramik braketler veya şeffaf plaklar (invisalign) kullanılabilmektedir.
Büyüme gelişimi bitmiş yetişkin hastalarda ise çene bozukluklarını düzeltebilmek için cerrahi işlemlerle birlikte ortodontik tedavi yapmak gerekmektedir. Bu dönemde önce dişlerin düzeltilmesi sabit ortodontik tedavilerle yapılmakta, dişler düzeldikten sonra da çenelerin uyumsuzluğunu düzeltmek için ortognatik cerrahi uygulamak gerekmektedir.
Ortodontik tedavi seçenekleri yukarıda belirtildiği gibi çeşitlilik gösterebilirken tedavi süreleri de problemin şiddetine göre değişkenlik göstermektedir. Diş hareket hızına bağlı olarak 6 ay -3 yıl arasında değişim göstermektedir.
Ortodontik tedaviler sırasında dikkat edilmesi gerekenler
Ortodontik tedaviler sırasında dikkat edilmesi gerekenler :
Sabit ortodontik braketler dişlere yapıştırıldıktan sonra tedavinin sağlıklı ve tahmin edilen sürede bitebilmesi için dikkat edilmesi gereken noktalar vardır. Öncelikle yeme içme çok önemlidir.
- Elma, havuç, hamburger, simit, tost gibi sert gıdalar ısırılmamalı, küçük parçalara ayırılıp arka dişlerle çiğnenmelidir.
- Zeytin, erik, kiraz gibi sert çekirdekli gıdaların çekirdeğini çıkarılıp yenilmelidir.
- Sakız çiğnenmemelidir.
- Asitli içecekler içilmemelidir.
- Dişe yapışan karamelli şekerler, çikolatalar, lokumlar tüketilmemelidir.
- Dişler günde en az iki kere üç dakika sürecek şekilde özenle fırçalanmalıdır. Dişe yapışan braketlerin etrafı ise ara yüz fırçasıyla temizlenmelidir.