20 Yaş Diş Çekimi Çukurambar
Gömülü diş operasyonları ağız, diş ve çene cerrahisi uzmanı ya da diş hekimi tarafından uygulanabilir. Bu cerrahi prosedür çoğunlukla muayenehane ya da poliklinik ortamında yapılabilir.
Gömülü diş bölgesinde enfeksiyon mevcudiyetinde, cerrahi operasyon genellikle birkaç gün ertelenebilir ve bölgenin iyileşmesi açısından doktorunuz tarafından antibiyotik reçete edilip kullanmanız istenebilir.
Gömülü diş operasyonu öncesinde diş hekiminiz bölgenin uyuşması için lokal anestezi uygulanaması yapacaktır. Ağızdaki bütün gömülü dişlerin aynı anda alınması durumunda diş hekiminiz size bu işlemi genel anestezi altında yapmayı önerebilir.
Gömülü diş operasyonundan sonra bölgenin iyileşmesi için dikiş atılması gerekebilir. Diş hekiminiz dikişlerin alınma zamanını bildirecektir.
Gömülü diş cerrahisi sonrasında ne beklemeliyim? Dikkat edilmesi gerekenler ve öneriler nelerdir?
Birçok vakada, iyileşme periyodu sadece birkaç gün sürmektedir. Hekiminiz tarafından size reçete edilen antibiyotik ve ağrı kesicileri reçete edilen şekilde almanız gerekmektedir.
- Cerrahi sonrasında çekim bölgesine yerleştirilen gazlı bezi 30 dk boyunca ısırın ve yerine yenisini koymayın. İlk 24 saat boyunca kanama oldukça normaldir. 24 saat sonrasında şiddetli kanama olması halinde mutlaka doktorunuzu bilgilendirin.
- Çekimden sonra tükürmeyin, ağızda biriken tükürüğünüzü yutun. Tükürme hareketi oluşan pıhtıya zarar verecek ve kanamanızın devam etmesine sebep olacaktır.
- Çekim sonrası uyuşukluk hali devam ettiği için dudağınızı yanağınızı ya da dilinizi ısırmaya sebep olmaması açısından uyuşukluğunuz geçinceye kadar yemek yenilmemesi gerekmektedir.
- Düz bir şekilde uzanmayın. Bu durum kanama zamanınızı uzatabilir. Başınızın altında yüksek yastıklar koyarak istirahat edin.
- Size verilen buz aküsünü yanağınızın dışından çekim bölgesine uygulayın. İlk 24 saat boyunca 15-20 dakikalık aralarla uygulayın.
- Cerrahi işlem sonrasında dinlenin. Fiziksel aktivite kanamayı artırabilir.
- Yumuşak diyet ile beslenin (püre, puding ya da tanesiz öğütülmüş çorba gibi). İyileşme gerçekleştikçe diyetinize katı gıdaları zaman içerisinde ekleyebilirsiniz.
- İlk birkaç gün pipetle içecek içmeyin. Emme hareketi ile meydana gelen basınç, oluşan pıhtıyı çözüp iyileşmenin gecikmesine sebep olabilir.
- 24 saat sonrasında size reçete edilen gargara ile ya da ılık tuzlu su gargarası ile günde birkaç kez gargara yapmak ağrınızı ve şişliğinizi azaltır. Şiddetli şekilde çalkalama yapmayın. Bu durum oluşan pıhtıyı çözüp iyileşmenin gecikmesine sebep olabilir.
- İlk 24 saat boyunca sigara içmeyin. Emme hareketi ile meydana gelen basınç, oluşan pıhtıyı çözüp iyileşmenin gecikmesine sebep olabilir. Aynı zamanda sigara içmek kan akımını azaltıp çekim bölgesine çeşitli bakterileri ve bulaşanları taşımaya sebep olmaktadır.
- Çekim bölgesini parmağınızla ya da dilinizle kurcalamaktan kaçının.
- İşlemden sonraki gün dişlerinizi ve dilinizi fırçalamaya devam edin.